אתר Yungang Grottoes, אחד מאתרי המורשת של יונסקו, הממוקם ב-Datong שבצפון סין, הוא גם אחד החשובים בעולם בגלל המצאי הענק של פיסול בודהיסטי בשטחו. הבעיה, מבחינת הקהל הרחב: מדובר ברשת מערות עמוקות ביותר שכוללת מעל 250 מערות שונות בגדלים שונים שהגישה אליהן כמעט בלתי אפשרית. בעיה נוספת: הפסלים השתמרו במקום מעל 1500 שנה במצב מעולה והחשש הוא כי הכנסת בני אדם פנימה תשבש את המאזן.

הפתרון? פשוט: הדפסת תלת מימד שכבר שימשה בעבר כטכנולוגיה חשובה ככל שמדובר בשימור העבר ושרידים הסטוריים/תרבותיים. גלריית Yungang Grottoes שנפתחה בעיר Qingdao ולה כן יש כגישה למבקרים, החלה השבוע להציג לקהל הרחב 3 העתקים מושלמים של פסלי האבן – שנוצרו תוך שימוש בהדפסות תלת מימד.
במתחם השמור יש כיום כ- 51 אלף פסלים שגילם סביב 1500 שנה והחשש הגדול הוא כי חשיפה לאור, לאוויר וללחות של העולם החיצון תפגום בהם. צוות המחקר של המערות, חבר לאנשי אוניברסיטת Zhejiang ולחברת Qingdao Publishing Group וביחד שוכפלו והועתקו 3 מהפסלים.

בשלב הראשון צולמו מעל 10 אלפים תמונות של הפסלים שנבחרו לשכפול. באלה השתמשו ליצירת מודלים מדוייקים אחד לאחד של הפסלים ומשם הועברו הנתונים ל-20 מדפסות תלת מימד שעשו שימוש בחומר לא שגרתי להדפסה: אבן חול מקומית שנשחקה ועורבבה לחומר בר הדפסה. כל מודל חולק למעל 800 חלקים נפרדים שבסוף התהליך חוברו יחדיו. ההדפסה ערכה כחצי שנה כשהמדפסות עובדות יום ולילה.
לאחר ההדפסה הפסלים נצבעו בספריי צבע מיוחד שפותח במיוחד למשימה בעל טקסטורה שמחקה את אבן החול המקומית. הפסל הגדול ביותר במבצע גובהו 10 מטרים ושני האחרים גובהם 6 מטרים כל אחד כשהם ממוקמים בחלל דמוי מערה ששטחה הכולל בהדפסה עומד על 18 מטר לאורך, רוחב כולל של 13.6 מטר ו-10 מטרים לגובה.
על פי הדיווח מסין, לאחר השלמת משימת הענק, הצוותים בשטח מתכננים להדפיס עוד כמה פסלים ממערות אחרות בסין.